Top

Hana Matsuri | Bloemenfeest

De lente is begonnen en we worden omringd door opkomende bloemen en bloeiende bloesem. In het boeddhisme wordt de lente op een heel bijzondere manier ingewijd. De geboorte van Boeddha staat centraal in de voorjaarsmaand april. Dit wordt gevierd met het bloemenfeest.

Op 8 april is het feest in Japan, het is Hana Matsuri. Voor Mahayana Boeddhisten is dit de belangrijkste feestdag van het hele jaar. Boeddhisten herdenken de geboorte van Boeddha en vieren de komst van de lente. Kinderen dragen bloemen in hun haren en mensen gaan massaal picknicken om de bloei van de kersenboom te bekijken. De boeddha die herdacht wordt heeft zijn oorsprong bij Siddharta Gautama. Wil je meer weten over de eerste Boeddha? Lees dan het artikel over het ontstaan van het Boeddhisme.

Het bloemenfeest valt altijd op 8 april. Dit is omdat de natuur in Japan dan in de bloei staat. Tijdens de geboorte van Boeddha was dit ook het geval. Op deze dag staan mensen in de rij voor de tempel. Het beeld van de baby Boeddha wordt daar door iedereen drie keer overgoten met een zoete thee, de Amacha.

Ook zijn er vaak beelden te zien van een witte olifant. Deze olifant herinnerd mensen aan de aankondiging van de geboorte van Boeddha. Lang, lang geleden werd deze aangekondigd door de witte olifant.

Wil jij ook een beetje boeddhistische lente in huis halen? Bekijk dan snel onze prachtige collectie Gautama Boeddha’s en ontdek de bijzondere krachten die deze boeddha met zich meedraagt.