Top

Abhaya Mudra: het vreedzame gebaar

Abhaya mudraHet is de week van de vrede en zeker in deze tijden is het belangrijk om even stil te staan bij de vrede in het algemeen. Hoe we van geluk mogen spreken dat het hier geen oorlog is en dat we allemaal vredig naast elkaar kunnen leven. In een geloof als het boeddhisme is vreedzaamheid erg belangrijk. Met geweld bereik je niks en daarom kun je beter vriendelijk en verdraagzaam zijn. Uiteraard is daar ook een speciaal gebaar voor om dat uit te beelden: de Abhaya Mudra oftewel het gebaar van vreedzaamheid.

Hoe ziet de Abhaya Mudra er uit?

Een opgeheven hand wijst met de handpalm naar voren. Eigenlijk zegt de Boeddha hiermee ‘stop, laat je angst gaan en leef in vrede’. Hierdoor wordt deze houding ook wel eens de geruststellende houding genoemd. Van oorsprong komt dit gebaar van de asceet Kassapa. Door middel van deze handeling wist deze Boeddha een wilde rivier binnen zijn oevers te brengen. Hierdoor ontstond er rust en vrede in het door en sloten de duizenden volgelingen van Kassapa zich aan bij het boeddhisme.

We maken zelf ook dit gebaar

Hoe vaak gebeurt het niet dat je iemand tot halt wilt roepen en daarbij dit gebaar maakt? Het is natuurlijk niet helemaal dezelfde betekenis als bij de traditionele Boeddha’s, maar je wilt hiermee wel zeggen ‘rustig aan’. Zo zie je maar weer dat we in onze hedendaagse handelingen nog steeds boeddhistische verschijnselen toepassen.

Boeddha beschermt tegen kwaad

Een boeddhabeeld die in deze houding zit houdt het kwaad en ongeluk tegen. Net zoals in het oorspronkelijke verhaal beschermt hij tegen het slechte. Hij zegt als het ware stop tegen de negatieve invloeden van buitenaf. Dat maakt deze Boeddha dan ook een prachtig cadeau. Als je iemand een hart onder de riem wilt steken bijvoorbeeld.

Bekijk ook eens een van onze andere blogs om meer te ontdekken over verschillende Boeddha’s en hun betekenissen.