Top

8 weetjes over Boeddha's en het boeddhisme

We hebben het al vaker gehad over de drie soorten Boeddha’s die je vindt hier op Boeddha-Kado.nl. Daarom leek het ons een keer leuk om gewoon wat willekeurige feitjes te vertellen over Boeddha, het boeddhisme en alles wat daar mee te maken heeft. Zodat jij de volgende keer op een verjaardag of een borrel een leuk verhaaltje kunt vertellen!

- Wereldwijd zijn er zo’n 415 miljoen boeddhisten Dit is zo’n 7% van de wereld bevolking.

- Er zijn vele varianten op het traditionele boeddhisme. Zo heb je het Theravada boeddhisme dat zijn oorsprong vond in India, het Mahayana boeddhisme dat vooral in Centraal-Azië populair is en Vajrayana boeddhisme dat meer populariteit heeft in Nepal en Tibet.

- De eerste Boeddha werd geboren in 543 voor Christus.

- Boeddha’s hebben altijd hun ogen dicht, dit komt omdat zij contact proberen te maken met hun innerlijke zelf. Bovendien zitten zij meestal in mediterende houding.

- Zet een Boeddha nooit op de grond, dit is een teken van onrespectvol. Zorg ook altijd dat je boeddhabeeld met zijn gezicht naar de deur staat.

- De grootste boeddha van Thailand is maar liefst 128 meter hoog en wordt de ‘grote Boeddha van Lushan’ genoemd.

- Karma vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Als jij goede dingen doet zullen er goede dingen volgen, maar andersom ook. Als jij slecht handelt zal dit ongeluk brengen voor de toekomst.

- In Nederland zijn er zo’n 170.000 boeddhisten, hiervan komen er ongeveer 70.000 uit het buitenland.

Meer weten over Boeddha's of het boeddhisme? Lees dan snel een van onze andere blogs.