Top

De lotushouding

lotushoudingIn het boeddhisme is dit een hele bekende houding en ik denk dat bijna iedereen hem wel herkend. In de volksmond misschien beter bekend als kleermakerszit, volgens de boeddhistische leer: de lotushouding. Waar deze houding precies vandaan komt en waarom het zo een populaire houding is, dat lees je hieronder.

Waar komt de lotushouding vandaan?

Ondanks dat het lijkt op de kleermakerszit is er wel een verschil. Bij de lotushouding rusten de voeten op bovenbenen. Iets moeilijker en ook lastiger vol te houden voor iemand die dit niet gewend is. Als je op de juiste positie zit, lijkt het of je een halve lotus maakt. In het boeddhisme wordt deze houding ook wel de Ardha Padmasana genoemd. ‘Padma’ betekent lotus of lotusbloem en ‘Asana’ houding. Samen vormt dit het woord lotushouding.

Waarom de lotushouding?

Veel boeddha beelden zitten in deze opmerkelijke houding. Het is dan ook dé pose voor meditatie. Dit komt omdat het een actieve houding is, maar tegelijkertijd ook ontspannend kan zijn. Eigenlijk is er maar een groep Boeddha’s die niet in de lotushouding zit en dat is de Happy Boeddha. Dit heeft te maken met het verhaal achter deze Boeddha.

Zelf oefenen

Als je zelf de lotushouding optimaal wilt beheersen zal je flink moeten oefenen. Westerlingen zijn over het algemeen niet gewend om te mediteren of überhaupt in deze houding te zitten. De houding zou volledig pijnloos moeten zijn en ervoor moeten zorgen dat de bloedcirculatie beter verloopt. Bij Yoga wordt ook veel gebruik gemaakt van deze houding. Beginners zouden dus een aantal yoga lesjes kunnen volgen voordat zij mediteren in deze houding.

Als je zelf niet zo lenig bent dan kun je altijd een mooi boeddhabeeld neerzetten. De Boeddha heeft namelijk totaal geen moeite om deze pose uit te voeren en is ook nog eens een gezellige aanwinst voor je woonkamer.