Top

Dhyana Mudra: gebaar van meditatie

dhyana mudraHet is geen geheim dat er vele handgebaren zijn in het Boeddhisme. In de andere blogs is al besproken waar de gebaren Abhaya Mudra en Vitarka Mudra voor staan, maar er zijn nog veel meer houdingen en posities die een belangrijke rol spelen in dit oosterse geloof. Zo ook de Dhyana Mudra, oftewel het gebaar van innerlijke rust en meditatie.

Wat betekent het?


Deze houding staat voornamelijk in het teken van ontspanning en meditatie. Vaak wordt er bij een Boeddha ook een lotusbloem of een ander symbolisch voorwerp afgebeeld. Mocht je dus zelf willen gaan mediteren dan is het ideaal om je handen in deze houding te leggen. Het is namelijk erg rustgevend en belast het lichaam niet. Deze is een ontspannen houding helpt om tot het diepste van het onderbewustzijn te treden tijdens de meditatie.

Hoe ziet het er uit?


Deze positie is heel makkelijk. Je legt de handen op schoot met de handpalmen wijzend naar boven. De rechterhand ligt op de linkerhand. Je handen maken daarbij een soort kommetje. Er is geen spanning of druk te voelen. De schouders zijn ontspannen en de rug is recht. Adem een paar keer diep in en uit en voila: je beheerst de Dhyana Mudra.