Top

3 soorten Boeddha's en waar ze vandaan komen

Misschien ben je al bekend met de uitgebreide collectie boeddhabeelden op Boeddha-Kado.nl. Misschien ook niet, dat is ook helemaal niet erg. Waar het om gaat is dat er oneindig veel verschillende Boeddha’s zijn. Dikke Boeddha’s, dunne Boeddha’s, kleine en grote, zittend, liggend noem het maar op. Er zijn natuurlijk wel een paar soorten te onderscheiden binnen deze grote groep. Hieronder vind je de belangrijkste en populairste Boeddha’s en waar hun oorsprong ligt.

Dikbuik (happy) Boeddha

Dit boeddhabeeld is te herkennen aan zijn dikke buik, kale hoofd en vrolijke lach. Dit beeld vindt je eigenlijk altijd zittend. Deze traditionele Boeddha vindt zijn oorsprong in China. Hij wordt daarom ook nog wel eens Chinese Boeddha genoemd.

Het beeld is een verering van de oude zenmeester Pu-Tai-Ho-Shang. Deze vond waar geluk door zijn leven te wijden aan de leer van het boeddhisme. Hij probeerde vervolgens zijn geloof te verspreiden en het geluk dat hij beleefde over te dragen aan anderen. Vandaar dat hij altijd glimlachte, ook was hij vaak omringt door kinderen. Iets wat in het boeddhisme ook als symbool voor geluk wordt gezien. Later werd hij vereerd als Boeddha.

Thaise Boeddha

Deze slanke Boeddha is te herkennen aan het mutsje dat hij vaak op zijn hoofd heeft, de lange oorlellen en vaak zit dit boeddhabeeld in de houding van verlichting, oftewel de Bhumiparsha Mudra. Het is geen verrassing dat deze Boeddha van origine uit Thailand komt. Deze heilige wordt ook wel eens de Gautama Boeddha genoemd.

Het verhaal gaat dat dit in een ver verleden een belangrijke prins was. Toen hij zag hoeveel armoede en geweld er in de wereld was besloot hij al zijn waardevolle bezittingen weg te geven en zijn leven te wijden aan meditatie en een onzelfzuchtig leven te lijden. Opzoek naar de ultieme verlichting. Op een dag ontving hij deze verlichting precies toen hij in deze houding zat. Vandaar dat deze desbetreffende houding vanaf toen als heilig werd beschouwd en nog altijd veel wordt gebruikt in de boeddhistische leer.

Shaolin Boeddha

Tenslotte is er de Shaolin Boeddha, dit beeld is te herkennen aan een kinderlijke monnik die vaak in allerlei meditatie houdingen wordt afgebeeld. Hij is kaal en heeft een relatief groot hoofd. De Shaolin is een groep monniken uit een oud klooster in China. Letterlijk vertaald betekent Shaolin ‘jong bos’.

Zij beschermde hun klooster tegen vandalen door de traditionele Kung Fu technieken toe te passen. Als echte vechtersbazen werden deze monniken ook vaak ingezet door het Chinese leger. Als tegenhanger van de vechtsport was meditatie en innerlijke kracht ook een belangrijke factor voor de Shaolin Boeddha’s. Hun discipline en doorzettingsvermogen hebben geleid tot de verering als heilige Boeddha’s. Eeuwenlang hebben zij hun bestaan kunnen voortzetten en tot op de dag van vandaag is het Shaolin klooster van groot belang voor het boeddhisme.

Nieuwsgierig geworden naar deze Boeddha’s? Lees er veel meer over op onze blog!