Top

Hoe word je een Boeddha?

Boeddha betekent in de eeuwenoude taal Pali: de verlichte of ontwaakte. Een Boeddha is dus iemand die volledig is ontwaakt en deze opgedane kennis deelt met anderen zodat zij ook kunnen ontwaken. De eerste Boeddha en stichter van het boeddhisme is Gautama Boeddha, deze Boeddha wordt ook het vaakst afgebeeld. Het klinkt allemaal heel mooi, ultieme verlichting of volledig ontwaken, maar wat houdt het nou precies in? Dat lees je hier!

Het boeddhistische pad

Om een Boeddha te worden dien je het achtvoudige pad te volgen. Meditatie en discipline zijn hierbij uiterst belangrijk. Daarnaast moet je voldoen aan een aantal eigenschappen die te maken hebben met het pure inzicht in het leven. Oftewel de zin des levens. Een aantal van deze eigenschappen zijn: dukkha, anatta en anicca. Dukkha heeft te maken met het lijden, anatta is belangrijk voor de ervaring en anicca heeft te maken met constante verandering van alles om je heen. Beheers je al deze factoren dan ben je er nog niet.

De verschillende stappen van ontwaken

Er zijn namelijk verschillende stadia van ontwaken. Een Boeddha wordt je natuurlijk niet zomaar. Daarvoor is veel oefening en kracht nodig. Er zijn volgens het Theravada-boeddhisme vier stappen van ontwaken: Sotapanna, Sakadagami, Anagami en Arahant. Belangrijk bij deze vier stadia is dat in elk stadium je losraakt van een aantal zondes zoals boosheid of begeerte. Uiteindelijk zijn er tien van deze aspecten die meespelen. Pas als je volledig los staat van al deze (menselijke) karaktereigenschappen kom je in de laatste fase de Arahant. Je bent nu officieel een heilige die volledig in contact staat met zichzelf.

Verschillende soorten Boeddha

Omdat er natuurlijk veel meer Boeddha’s zijn dan Gautama zijn er verschillende soorten ‘ontwaakten’. Je hebt de volgelingen van Boeddha, die hun leven wijden aan het boeddhisme en hierdoor in een van de vier stadia van ontwaken terecht komen. Dan is er de eenzame verlichte. Deze is op eigen kracht ontwaakt, maar deelt zijn kennis niet met anderen. Tenslotte is er de volledige verlichter, deze Boeddha staat het dichts bij de Gautama Boeddha en deelt zijn kennis wel met anderen.

Zoals je ziet is er veel meer voor nodig om een Boeddha te worden dan alleen een beetje mediteren. Vandaar dat veel mensen er voor kiezen om een boeddhabeeld te vereren in plaats van zelf proberen een Boeddha te worden.