Top

Houding van de handen: de Mudra

mudra houding van de handenWat je misschien wel eens is opgevallen bij de Boeddha is dat elk beeld een andere houding heeft. Soms is het de lotushouding die net even anders is, maar vaak zijn het de handen van het boeddhabeeld. De houding van de handen wordt de Mudra genoemd. Dit is een heel belangrijke positie voor het boeddhisme en de boeddhistische leer. Er zijn dan ook veel verschillende Mudra’s. Het zou me uren kosten om al deze gebaren aan je uit te leggen dus beperk ik me tot de vier bekendste handgebaren die je ook bij Boeddha-Kado.nl veel terug zult zien.

Dharmachakra Mudra

Hoe ziet het er uit? Bij deze houding worden de handen voor de borst gehouden, waarbij de duimen en de wijsvingers een cirkel vormen. De middelvinger raakt de duim waardoor er een gebaar ontstaat.

Wat betekent het? Dit gebaar staat voor het rad van de Leer en wordt vaak uitgebeeld door hoge monniken of predikers. Het symboliseert het volmaakte en is ook terug te zien op de Indische vlag. Ondanks dat deze Mudra vaak alleen nog is te zien bij historische beelden is deze wel degelijk zeer belangrijk. Het moet namelijk het moment van de eerste prediking voorstellen en ook de hemelse Boeddha’s beelden dit gebaar nog vaak uit.

Bhumisparsha Mudra

Hoe ziet het er uit? De rechterhand rust op de schoot met de vingers naar beneden en de handpalm naar het lichaam gericht. Soms wordt hierbij ook de aarde aangeraakt, maar dat hoeft niet altijd. De linkerhand ligt met de handpalm naar boven in een ontspannen houding.

Wat betekent het? Dit is het symbool voor verlichting. Deze Boeddha was ooit een koning die zijn rijkdom inruilde voor eeuwige verlichting. Vier weken lang mediteerde hij onder een boom. Het moment dat hij ultieme verlichting ervaarde zat hij in deze positie. Hij verspreidde zijn kennis vervolgens en heeft daarmee talrijke goede daden verricht. Daarom wordt hij tegenwoordig als Boeddha vereerd.

Namaskara Mudra

Hoe ziet het er uit? Beide handen zijn tegen elkaar aangedrukt, waarbij de vingertoppen naar boven wijzen. De handen worden voor de borst gehouden.

Wat betekent het? Dit is het gebaar staat bekend om verschillende betekenissen. Zo staat het onder andere symbool voor groeten, gebed en verering. Een andere naam voor deze Mudra is ook Anjali Mudra, van het woord Anj wat eren en vieren betekent. Bij de groeting wordt ook vaak verwezen naar deze Mudra door het woord “Namasté”. Deze boeddhabeelden worden vaak gebruikt om mensen een warm welkom te heten.

Dhyana Mudra

Hoe ziet het er uit? De handen liggen losjes op de schoot van de Boeddha. De rechterhand rust op de linkerhand en de handpalmen wijzen naar boven.

Wat betekent het? Dit is een gebaar van ultieme rust en meditatie. In het Boeddhisme is het is meditatie van groot belang. Het is het loskomen uit de hectische materialistische wereld en tot jezelf komen in een eigen rustgevende ruimte. Deze boeddhabeelden worden vaak gebruikt in een meditatiekamer of een woonkamer om de ruimte zen te maken. Bij meditatie wordt ook vaak deze houding aangehouden.

Ben jij er al achter wat jouw favoriete Mudra is? Je vindt hier alle boeddhabeelden van de verschillende Mudra’s bij elkaar.