Top

Karana Mudra: Jaagt de duivel weg

karana mudraAanstaande zaterdag is het weer zover, het is dan namelijk Halloween! Tijd om even te griezelen en je engste masker op te zetten. Een veel voorkomende vermomming is tijdens Halloween is de duivel. In veel religies is de duivel een belangrijk figuur voor alles wat slecht is en haatvol. In het boeddhisme is er zelfs een speciaal gebaar om de duivel te verdrijven. Dit is de Karana Mudra.  Er zijn veel boeddha's die dit gebaar afbeelden. Hieronder lees je alles over deze houding.

Wat betekent het?

De Karana Mudra wordt vaak gebruikt in het gebed of meditatie. Het zou een helende werking hebben voor de zieken en negatieve gedachten blokkeren. Ook wordt geloofd dat de Karana Mudra de duivel kan verdrijven. Bijvoorbeeld als iemand ernstig ziek is, wordt er gebruik gemaakt van dit gebaar omdat deze persoon bezeten zou zijn door de duivel. Op deze manier probeert men het kwaad buiten de deur te houden en op zoek te gaan naar de zuivere geest.

Hoe ziet het er uit?

Dit gebaar is heel makkelijk en heeft veel weg van het bekende duivels teken. De middel- en ringvinger zijn naar beneden gevouwen en raken de duim. De pink en wijsvinger wijzen naar boven. Het enige verschil tussen dit boeddhistische teken en het duivelsteken uit het westen is dat bij het boeddhistische gebaar alleen de wijsvinger de duim aanraakt.

Zo zie je maar weer dat onze westerse wereld veel heeft overgenomen van het oude boeddhisme. Tegenwoordig wordt dit teken natuurlijk ook veel gebruikt in de heavy metal cultuur of gewoon om aan te geven dat iets ‘rockt’. Maar de volgende keer dat jij bij een concert staat te genieten van die toffe gitaar solo bedenk je dan: Karana Mudra!

Alvast een hele fijne Halloween!

Wil je meer weten over bepaalde handgebaren? Lees dan ook eens dit artikel over de vele mudra's in het boeddhisme