Top

Swastika: geschiedenis van het hakenkruis

swastikaBij het zien van een Swastika gaan bij veel mensen de haren overeind staan. Dit oud-boeddhistische symbool lijkt namelijk precies op een hakenkruis! Helaas waren de Duitsers niet zo origineel en hebben zij dit teken gestolen en letterlijk gekopieerd van het boeddhisme en hindoeïsme. Hier wordt het teken ook niet hakenkruis genoemd, maar krijgt het een veel sierlijkere naam: Swastika.


De oorsprong van Swastika


De oudste swastika’s die zijn gevonden komen uit 2500 voor Christus. De Swastika werd toen veel gebruikt om een Boeddha mee te versieren. Het teken werd veelal op de borst of voeten van de boeddhabeelden afgebeeld. Later werden ook Swastika’s gevonden in Amerika, afkomstig van de oude indianen en ook bij de Maya’s, Azteken en zelfs de Vikingen werd dit symbool al gebruikt.De betekenis


Het Duitse hakenkruis heeft qua betekenis overigens niks te maken met een van deze oude culturen en religies. Tijdens de tweede wereld oorlog stond het kruis symbool voor het fascisme en nog steeds wordt het teken gebruikt bij hele rechtse ideologieën.

Bij het boeddhisme wordt de Swastika gebruikt als zonnerad. En worden met de ‘haken’ de vier windstreken benoemd. Dit heilige symbool wordt gezien als de cyclus van het leven. Een andere betekenis bij het Hindoeisme is dat het symbool staat voor het kosmische bewustzijn en het scheppende principe. Oftewel de voortgang van het leven en zijn evolutie.


Boeddha’s en Swastika


Omdat boeddhabeelden heilig zijn en volgens vele verhalen en legendes de boeddha’s in contact staan met moeder natuur worden veel Boeddha’s versierd met het Swastika symbool. Voor mensen die geen idee hebben dat dit teken oorspronkelijk uit het boeddhisme komt, kan dit de eerste keer een beetje vreemd zijn.

Het hakenkruis is overigens wel een kwartslag gedraaid, hierdoor is het niet helemaal identiek aan de Swastika.