Top

Vitarka Mudra: het discussiërende gebaar

vitarka mudraHet boeddhisme kent veel verschillende verhalen en mythes. De boeddhabeelden vormen dan ook tal van verschillende houdingen. Elke week proberen we er een houding uit te kiezen die we gaan uitlichtend. Deze keer is het de beurt aan de Vitarka Mudra, oftewel het discussiërende gebaar. Wat dit gebaar precies betekent en hoe deze uitgebeeld wordt lees je hieronder!


Hoe ziet de Vitarka Mudra er uit?

Het is een vrij simpel gebaar. De handpalm wijst naar voren en met de wijsvinger en de duim wordt een cirkel gevormd. De overige vingers wijzen recht omhoog. Dit gebaar wordt vaak gebruikt door een leermeester om zijn woorden kracht bij te staan en meer overtuiging te geven aan zijn leerlingen. Deze houding kan zowel zitten als staand worden uitgebeeld.


Waar kun je het nog meer voor gebruiken?

Omdat dit vaak werd en wordt uitgebeeld bij leermeesters tijdens hun leerredes is het een logische stap om een boeddhabeeld met de Vitarka Mudra te verbinden met wijsheid. Dit gebaar wordt dan ook wel eens het gebaar van redengeving of lesgeven genoemd. Een leuk cadeau dus voor iemand die onderwijst of iemand die studeert. Verder is het een elegant en mooi gebaar. Een Boeddha met deze Mudra past dus goed binnen elk huis.

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende Boeddha’s? Lees dan ook een van onze andere artikelen op de blog.