Top

Wie was Boeddha | Het begin van het Boeddhisme

De boeddha beelden die we nu kennen, hebben allemaal hun oorsprong. Het is niet zomaar een leuk beeldje voor binnen of
buiten. Elk beeld heeft zijn eigen betekenis en achtergrond.
Het begon allemaal bij Siddharta Gautama. Hij leefde ongeveer in de 6e eeuw v. Chr. In het noorden van India. Hij was de
zoon van de koning en hij had alles wat hij maar wilde. Hij werd heel erg beschermt door zijn familie. Al het slechte werd bij hem uit de buurt gehouden. Toch was hij niet gelukkig. Hoewel hij alles had, voelde hij zich leeg van binnen. Hij had altijd het idee dat er meer was.

Op 29 jarige leeftijd verliet Siddharta voor het eerst zijn paleis. Hij ontmoette in de drie opeenvolgende dagen een pijn gekwelde, lijdend zieke man, een gebrekkige bejaarde en daarna een dode. Deze dingen had hij nog nooit eerder mee gemaakt. Hij realiseerde zich dat dingen in het leven niet altijd zo blijven als ze zijn. Toen hij zich dit realiseerde ontmoette hij een man die in een toestand van verdieping was. En hij realiseerde zich dat dit was waar hij naar op zoek was. Hij verliet het paleis voorgoed en vertrok naar de wouden om te mediteren.

Na zes jaar zoeken naar de onvoorwaardelijke waarheid, vond Siddharta de natuur van zijn geest en bereikte hij verlichting. De plek waar Siddharta Gautama de verlichting vond heet Bodh Gaya, in Noord-India. Toen hij 80 jaar was stierf hij. Hij liet een uitgebreide leer achter aan zijn leerlingen, die dit weer door gaven.

In het boeddhisme gelooft men dat er meerdere boeddha’s geweest zijn. Allemaal met hun eigen wijze van verlichting. Het is ook daarom dat er allerlei verschillende boeddha beelden zijn. Alle boeddha beelden hebben hun eigen betekenis.